Τεχνικός μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef) Γ’ Εξάμηνο

Σύντομη Επαγγελματική Περιγραφή (Job Profile)

O απόφοιτος των ΙΕΚ ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης» είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:

  1. Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων.
  2. Την υγιεινή των τροφίμων.
  3. Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας.
  4. Την τέλεια οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας.
  5. Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων – πουλερικών – κυνηγιών – ψαριών – θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου.
  6. Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις.
  7. Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων.
  8. Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής.

Τομείς απασχόλησης

Η τέχνη της μαγειρικής διδάσκεται στη χώρα μας σε επίσημη βαθμίδα εκπαίδευσης αποκλειστικά στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και σε επίπεδο Τ.Ε.Σ. Οι ανάγκες όμως της αγοράς σε στελέχη που κατέχουν την τέχνη της μαγειρικής σε επαγγελματικό επίπεδο είναι μεγάλες και επιτακτικές. Ο Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης είναι ικανός να απασχοληθεί σε Επιχειρήσεις Ξενοδοχειακής και Επισιτιστικής μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα. Με τις αποκτούμενες γνώσεις μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας σύγχρονης κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου. Η ειδικότητα αυτή έρχεται ως αρωγός των αναγκών των Ελληνικών Επιχειρήσεων του Επισιτιστικού χώρου να καλύψει τα υπάρχοντα κενά με στελέχη ικανά να αντεπεξέλθουν σε υψηλές απαιτήσεις της αγοράς.

Παρεμφερείς ειδικότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό:

– Ελλάδα: Μάγειρας σε βαθμίδα ΤΕΣ στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων

– Μεγάλη Βρετανία : Μάγειρας – KITCHEN + FOOD STEWARD

– Γαλλία: CHEF – Μάγειρας

– Γερμανία: Αρχιμάγειρας

Δείτε σχετικά: